www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.01.04.

GYŐRI FILMALAP GÁLAEST - I. VÁROS-FILM-EMLÉKEZET


December 1-én, hétfőn este – az I. VÁROS-FILM-EMLÉKEZET EST keretében – mutatkozott be a GYŐRI FILMALAP Győrött, abban a Richter teremben, ami egykoron, a '60-as évek elejétől a multiplexek megjelenéséig mozgóképekkel várta közönségét, azóta azonban már hangverseny teremmé alakult. A gálaest elejéig most ismét filmek peregtek itt, az egykori Rába moziban a szép számú közönség előtt, akik között helyiek is nagyarányban képviselték a várost a szakemberek mellett, hogy szembesüljenek a múltban felgyülemlett és elraktározott celluloidképekkel, Győr város vizuális emlékezetével, valamint részesei legyenek a többi színházi, zenei programnak is. A cikkből megtudhatja kik nyertek a Győri Filmalap pályázatán.

 

Az est fő célja a GYŐRI FILMALAP féléves tevékenységének bemutatása volt szórakoztató formában. Az ajtóban Szőke András várta az érkezőket, majd a nagyérdeműnek – az inverz sztárkultusz részeként – vörös szőnyegen kellett bevonulnia a mozi előterébe, ahol SzerediCS ParaCinema tüllmozija biztosított sejtelmes homályt, villogó, pergő S8 és 16-os vetítőgépei segítségével, míg Kovács Zoltán zongorista muzsikált. A filmkockák és a zene kíséretében egy tucat sztárral (pontosabban sztárimitátorral) találkozhatott az egyre sűrűsödő tömeg az előtérben - többek között Lara Crofttal és a Szex és New York hősnőivel – egészen addig, míg a Győri Filmalap szignálfilmje kíséretében (melynek képi részét a rég- és a közelmúltban Győrben forgatott filmek, zenéjét pedig Reményi Attila győri zeneszerző és a Csík zenekar szolgáltatta) megnyíltak a nagyérdemű előtt mozi ajtajai.

 

Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára és Dr. Ottófi Rudolf, Győr város alpolgármestere léptek először a színpadra. Tóth Erzsébet felszólította a jelenlévőket, hogy az est eseményeit rögzítsék mobiltelefonjuk segítségével, hiszen a rendezvény éppen erről, a mozgóképről, a vizualitásról, és a vizuális emlékezetről szól. Dr. Ottófi Rudolf a Győri Filmalap létrehozásának célját és remélt hatásait fejtette ki, kezdve a jövőbeni filmforgatások munkahelyteremtő, gazdaságnövelő hatásával, folytatva a Széchenyi Egyetemen induló film és médiaszakok szakemberképző feladatával, valamint a városi és regionális filmarchívum létrehozásának országosan egyedi szerepével.

 

 

Durst György kétszeres Cannes-i Arany Pálma díjas producer, a MEDIAWAVE Alapítvány elnöke, ismertette az első, a filmalap által kiírt szinopszis, filmnovella, forgatókönyv pályázat nyerteseit. A pályázat a régió iránti filmes érdeklődés feltérképezését szolgálta, mely meglehetősen pozitívan sikerült, hiszen összesen 81 filmterv érkezett Magyarországról és a határon túlról. 23 egész estés játékfilm forgatókönyve érkezett a pályázatra, amelyekről a zsűri január végén dönt, hogy így lehetőséget adjon a szakmailag megalapozott értékelésre. A zsűri tagjai voltak Durst György, producer, Hartyándi Jenő, fesztiváligazgató, Kovács Tamás, tanár, Pálfalvy A. János, tanár, Somodi Géza, újságíró, főszerkesztőhelyettes, Villányi László, költő, főszerkesztő. A gálaesten a kisjáték, animációs és dokumentumfilmek terveit díjazta (pénzbeni juttatással is).

 

Néhány technikai adat a pályázatról: 31 alkotótól, illetve alkotóműhelytől összesen 58 pályamű érkezett kisjátékfilm, animációs és dokumentumfilm kategóriában. A 31 pályázó közül 12 alkotó küldte be munkáját a Nyugat-Magyarországi régióból, Győr városából összesen 9-en pályáztak, míg a fővárosból 10-en, addig a többi pályamű zömében a szomszédos Közép-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régiókból érkeztek, és egyetlen filmtervet adtak be a Dél-Alföldi régióból.

 

 

Az animációs kategóriában a zsűri díjat nem osztott ki, de kiemelte a Buzás Mihály – Szeredi Csaba (Győr) alkotópáros szigetközi népmeséket feldolgozó sorozattervét. A zsűri díjban részesítette a „Víz fölött, víz alatt“ című dokumentarista-kisjátékfilmtervet, Tímár Magdolna (Budapest) pályamunkáját, azzal a megkötéssel, hogy a díjösszeg második felét csak a nagyon izgalmas filmterv részletes kidolgozása esetén kaphatja meg.

 

A kisjátékfilmes kategóriában a zsűri két díjat adott ki. Elsőként Nagypál Orsolya "SAMPON" című kisjátékfilm forgatókönyvét emelte ki a zsűri, amelynek alkotója egyébként győri és jelenleg a London Film School végzős hallgatója. A második díjazott Zabezsinszkij Éva (Budapest) „FILM“ című kisjátékfilm terve, amelynek szerzője a Filmművészeti Egyetem forgatókönyv és dramaturgszakos hallgatója.

 

A GYŐRI FILMALAP nemcsak a most felsorolt nyertesek, hanem a többi alkotó számára is felajánlja, hogy lehetőségeihez mérten segíti a film elkészültét vagy a terv forgatókönyvvé érlelését, szakemberek bevonásával. A Győri Filmalap stúdió műhelymunkát, konzultációt kínál a pályázók számára.

 

A forgatókönyv pályázat eredményhirdetése után rendzavarás törte meg az est ívét Buzás Mihály győri filmrendező személyében, aki a színpadra tört, és társaival (a Kajárpéci Vízirevü), Kovács Zoltán zongoraművész segítségével, valamint a közönség aktív bemutatásával előadta a színpadon celluloidra álmodott filmtervét, amellyel bár talán célját nem érte el, azaz hogy meggyőzze Durst György producert, támogassa nagyszabású, bár kicsit késve beérkező pályázatát, ugyanakkor a közönség körében óriási sikert aratott.

 

 

A filmterv színpadi bemutatása után a győri filmtörténet egyes szeleteit (az 1930-as évektől napjainkig) idézték meg az est szervezői. Így a közönség betekintést nyerhetett a ‘30-as évek néma filmhíradó felvételeitől kezdve, melyhez a Bolero Fúvósegyüttes - Győr szolgáltatta a zenét, a hatvanas években induló amatőrfilmes mozgalom tagjainak, vezetőinek megismerésén át – akik közül Kovács Róbert, Dr. Haffner Szabolcs, Csenár Imre és Tóth Tamás a győri vizuális kultúra megalapozásáért tett elévülhetetlen érdemeikért átvehették Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester úrtól a Dr. Kovács Pál ezüst emlékérmét - , a nyolcvanas évek közepétől induló függetlenfilmes mozgalom politikai protest és nemzeti öntudatfilmjeiig, valamint tánc és dokumentumfilmjeiig, amelyek a győri filmtörténet legjelentékenyebb periódusát mutatták be az egybegyűlteknek.

 

Ezt követte Bana József, a Győri Levéltár igazgatójának és Katona Csaba, a Magyar Országos Levéltár sajtóreferensének, főigazgatói tikárának beszéde, majd Győr város ismeretlen 56-os filmdokumentumaiból, valamint az 1986-ban indult, de már megszűnt Győri Városi Televízió korai, nagy derültséget kiváltó felvételeiből csemegézhetett a közönség.

 

 

A szakember képzés fő irányaként a Széchenyi Egyetemen 2009 januárjában induló média szakot és az ősszel kezdődő audiovizuális szakképzést az egyetem képviseletében Dr. Rechnitzer János, az SZE rektorhelyettese ismertette. A folytatásban Horváth Szilárd: Csak férfi és nő című, frissen elkészült győri kisjátékfilm premierjét láthattak a nézők, majd a magyar filmszakma nevében Szomjas György filmrendező, a Magyar Filmművész Szövetség főtitkára köszöntötte az első magyar filmalap szervezőit. A gálaest utolsó mozgóképes felvonásaiként a szervezők levetítették Buzás Mihály győri filmrendező Kis utazásának egy részletét és Molnár György filmrendező Rafinált bűnösök című Győrben forgatott mozijának egy epizódját.

 

Ugyanakkor a zenei élvezetek még csak ekkor kezdődtek, köszönhetően Ferenczi György és a Rackajam együttesnek, akik a New Orleans-i blues és magyar líra nagyjait (Weöres, Petőfi, stb.) vegyítő programjukkal egészen elvarázsolták a közönséget, majd később a győri muzsikusokból álló Colombre Band is csatlakozott Ferencziékhez, és a záró akkordokat már a korábbi MEDIAWAVE Zenei Műhelyek alkalmával összeszokott formációban, együtt játszották el.

 

A bemutatkozó estre elkészült a Győri Filmalap weboldala is, amely a www.filmfundgyor.eu internet címen érhető el. Erről az oldalról közelíthető meg a a filmalap és a MEDIAWAVE közös regionális film és televízió archívuma is. Itt megtekinthető a MEDIAWAVE WebTV megújult első adása, amely a gálaesttel összehangolva nagyrészt a GYŐRI FILMALAP bemutatásával foglalkozik, rengeteg filmrészlettel, riporttal, kísérletet téve Győr város vizuális történetének feltérképezésére.


Sajtóvisszhang, beszámolók


A győri Revita Televízió összefoglalója a gálaestről


Az Oxygen Rádió és Televízió beszámolója


Az Infogyor.hu beszámolója

 


 

 

Ossza meg ismerőseivel:

|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: