www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.02.02.

MÁRCIUSBAN MEGNYÍLIK A GYŐRI FILMALAP ARCHÍVUMA


Kultúrpart/ MTI (átvett hír)

Márciusban nyílik meg a Győri Filmalap archívuma: a jelenleg 20 ezer videokazettát tartalmazó gyűjteményt a kutatás és az oktatás szolgálatába állítják. A Győri Filmalap további céljai közé tartozik a regionális filmgyártás előmozdítása, valamint különféle filmes rendezvények szerevezése mondta el Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztivál igazgatója vasárnap Budapesten, a 40. Magyar Filmszemlén tartott sajtótájékoztatón.

"Nem a budapesti filmarchívum mintájára készítjük el a Győri Filmalap archívumát, szélesebb, a város valamennyi vizuális emlékét megőrző levéltári mintában gondolkodunk" - emelte ki Hartyándi Jenő.

A hatalmas, több forrásból összeállított archívumban vannak a két világháború között készült filmhíradók, 1960-as évekbeli amatőr- és kísérleti filmek, portréfilmek, független filmek, sőt, nagyjátékfilmek is; sok mű jogi tisztázása még folyamatban van - fűzte hozzá Hartyándi Jenő.

Durst György producer, aki szintén részese a kezdeményezésnek, ismertette a filmalap által szeptemberben kiírt filmforgatókönyv-pályázat nyerteseinek nevét. A beérkezett pályaművek közül két nagyjátékfilm tervét találták támogatásra érdemesnek a zsűri tagjai: a fődíjat a dokumentumfilmes Szalay Péter nyerte Határeset című filmtervéért, a különdíjat Búzás Mihály Csillagos ég című falusi sci-fijének ítélték. Azt, hogy a filmalap támogatása pontosan mit is takar, egyelőre nem árulták el a szervezők. "Ezt majd megbeszéljük az alkotókkal" - fogalmazott Durst György.

A Mediawave Fesztivál amellett, hogy sikerrel kapcsolódott be a nemzetközi fesztiválok vérkeringésébe megannyi külföldi filmest vonzva évről évre a győri eseményre, évek óta szakmai fórumoknak, műhelyeknek is helyet biztosít. Ezek közé tartozik a 2006-ban útjára indított Passport Controll; a workshop főszervezője, Varju Nándor elmondta, hogy az áprilisban megrendezett Mediawave Fesztivál és a nyári műhelymunka mellett az idén először felkészítő programot is szerveznek február 13. és 22. között. A fiatalok a filmezés mellett a zenében, a képzőművészetben, a kritikaírásban vagy akár az építészetben is kipróbálhatják magukat.

A győri önkormányzat még a nyáron tette le a voksát a helyi filmalap megalakítása mellett. A feladatok szakmai gondozásával és a megvalósítással az 1991-ben létrehozott Mediawave Közhasznú Alapítvány bízta meg, s a kezdeti lépések megtételéhez 25 millió forintos támogatást biztosított.
 

Ossza meg ismerőseivel:
Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: