www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.02.02.

A VIDÉKI VÁROSOK IS FONTOS HELYET FOGLALJANAK EL A MŰVELŐDÉS TERÉN! - a Filmszemléről jelentjük


MONITOR MAGAZIN-ból átvett anyag...

2008 júliusában jött létre Győrben az első magyarországi regionális filmalap, az induláshoz a város önkormányzata nyújtott támogatást, a jövőben pedig az évi költségvetésből biztosít majd financiális hátteret.

Európában több mint száz regionális filmalap működik, amelyek a régiós, központi körzetekben létrejött nemzeti filmgyártást segítik. Hazánkban a Győri Filmalap az első ilyen kezdeményezés, amely nem üzleti vállalkozás, hanem egy közcélú koordináló munkacsoport- mondta nyitóbeszédében Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi elnöke.
 

Hartyándi Jenő, a Mediawave igazgatója ismertette a szervezet négy alappillérét: a filmgyártás-előkészítést, a filmarchívumot, az oktatási programokat, illetve a kapcsolódó filmes rendezvények szervezését. Hartyándi elmondta, hogy a győri önkormányzat a filmalappal közösen a 2009-es évre egy regionális audiovizuális archívum létrehozását és széles körben hozzáférhetővé tételét is célul tűzte ki. Ez a szélesebb levéltári mintán alapuló gyűjtemény elsősorban Győr történelmének vizuális emlékeit foglalja majd magában.

Dr. Ottófi Rudolf, győri alpolgármester a filmalap anyagi biztonságával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a gazdasági válság ellenére is tartható a város tavalyihoz hasonló stabil pénzügyi helyzete. Az alpolgármester szerint a filmalap jó lehetőséget nyújthat arra, hogy a főváros-központú gondolkodás átalakuljon, és a vidéki városok is fontos helyet foglaljanak el a művelődés terén. Durst György beszélt a Győri Filmalap által tavaly kiírt filmötlet- és forgatókönyv pályázatról, amelyet a régió filmíró tehetségeinek felmérésére hoztak létre. A beérkezett nyolcvanegy munkából az öttagú zsűri díjban részesítette Tímár Magdolna a „Víz fölött, víz alatt" című dokumentarista-kisjátékfilmtervét. A kisjátékfilmes kategóriában a grémium Nagypál Orsolya „Sampon" című kisjátékfilm forgatókönyvét és Zabezsinszkij Éva „Film" című ötletét jutalmazta. A kuratóriumi elnök a sajtótájékoztatón hirdette ki a nagyjátékfilmes kategória nyerteseit: Búzás Mihály Csillagos ég című munkáját illetve Szalay Péter Határesetét díjazta a zsűri.
 

Ossza meg ismerőseivel:
Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: