www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.02.07.

GYŐRI KÖTŐDÉSŰ DÍJNYERTESEK A MAGYAR FILMSZEMLÉN


Több győri kötődésű személyíség nyert tekintélyes díjat a 40. Magyar Filmszemlén. Elsőként a nyitón életműdíjjal kitüntetett Szilágyi István színművészt említjük, mindenki Lópici Gáspárját, a Győri Nemzeti Színház művészét. "Pityi"-t, a Huszárik Zoltán (1931-81) filmrendező emlékének ajánlott szemlén Huszárik Szindbád című filmjében is láthattuk. Mindez a filmtörténet része. Jelen a fiataloké! A legjobb filmszínésznő díjjal kitüntetett soproni Ubrankovics Júlia, a győri Révai Gimnázium hallgatója volt és dolgozott a korai MEDIAWAVE Fesztiválokon. Bacsó Péter "Majdnem szűz" filmjének főszerepépért kapta a díjat. A film trailere a részletekben megtekinthető. Harmadikként Tóth Widamon Máté említendő, aki az 1 című (rendező: Pater Sparrow) scifi film operatőri munkájáért kapta a legjobb operatőr díját. Negyedikként a fődíjas film - Mátyássy Áron: Utolsó idők - dramaturgját, Zabezsinszkij Évát említjük, aki nemrég a Győri Filmalap filmterv pályázatán nyert díjat forgatókönyvével.

 

 

 

Bacsó Péter: MAJDNEM SZŰZ

főszereplő: Ubrankovics Júlia

legjobb nő főszereplő díja

(40. Magyar Filmszemle)

 

Boróka (Ubrankovics Júlia), a film hősnője elhatározza, hogy a 18. születésnapjára - az otthonteremtésre kapott milliókból egy drága szállodában ünnepel szerelmével, Jánossal (Hujber Ferenc). A pénz gyorsan elfogy, így a paradicsomi állapot véget ér. János visszaélve Boróka érzéseivel, testi szolgáltatásokra kényszeríti a lányt, és mivel imádja a motorokat, elcseréli szerelmét egy Harley Davidsonra. A szeretetre éhező fiatal árva így egy Ronaldó (Kaszás Gergő) nevű strici foglya lesz és borzalmas élményeket él át, míg végül az első adandó alkalommal megszökik. Egy lottózóban megismerkedik Móriccal (Tóth Attila), a kirakatrendezővel. Ő fogadja be a Ronaldó elől menekülő Borókát. Mindkettőjük sorsában fordulatot hoz, az az Uniós tanfolyam, amely prostitúcióból élő lányok számára kínál menedzseri képesítést. Boróka szorgalmasan jár a tanfolyamra sorstársnőivel. Angolt és számítógépes ismereteket tanul. Kiderül róla, hogy talpraesett és sikeresen tudja eladni a nagy tömeg piros esernyőt, valamikori ismerőseinek. Ronaldó nem nyugszik bele a lány elvesztésébe és haverjával együtt utána veti magát. Feltett szándéka, hogy mindenáron felkutatja, és megtorolja a szökését.

 

 

 

Pater Sparrow: 1

operatőr: Tóth Vidamon Máté

 legjobb operatőr díja

(40. Magyar Filmszemle)
 

 

Tóth Vidamon Máté az 1996-os MEDIAWAVE Táborban bukkant fel, mint fiatal tehetség. Aztán elvégezte a Filmművészeti Egyetemet, majd Angliában és Lengyelországban folytatta operatőri tanulmányait. Nemrég tért haza és teljesen ismeretlenként a magyar filmszakmában nyerte el ezt a komoly elismerést. Amely azért is különösen nagy érték, mert a zsűriben két világhírű operatőr - Ragály Elemér és 1956 óta Amerikában élő és az amerikai film új hullámát meghatározó egyéniség, az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos  (Spilberg: Harmadik típusú találkozások) itélték oda számára.

A film első filmes rendező alkotása. Tartalma röviden:

Stanislaw Lem novellájának adaptációjában egy könyvesbolt összes kötete átváltozik egy 1 című, az emberiség egy percét leíró könyvvé, ami beindítja a paranormális tevékenységekre szakosodott rendőri ügyosztály nyomozását.

 

 

 

Mátyássy Áron: Utolsó idők

dramaturg: Zabezsinszkij Éva

Aranyorsó - a játékfilm kategória fődíja

(40. Magyar Filmszemle)

 

 

"Mundruczó Kornél Deltájához hasonlóan a Mátyássy-film főhőse is egy kirekesztett, vagy legalábbis kívülálló testvérpár: a húszas évei elején járó, autószerelőként dolgozó, keresetkiegészítésként olajat csempésző Iván és súlyosan értelmi fogyatékos nővére, Eszter. Kettejük kívülállását részben a lány betegsége, részben pedig az okozza, hogy a testvérek sok éve árván, szülők nélkül élnek, s jellemzően nem a falubeliekkel, hanem a városból érkező „gyüttmentekkel” barátkoznak.


Letisztult, örökérvényű sztori


Az egészen pontosan 1997. júniusában játszódó (pontosabban akkor kezdődő) cselekmény akkurátusan meghatározott ideje egyedül az olajcsempészet miatt fontos, egyebekben lényegtelen, hiszen egy olyan világban járunk, ahol megállt az idő. A pusztulat, a világvége képeit elsősorban a benzinkút, a kocsma és a határátkelő hordozzák, az értelmi fogyatékos Eszter szobája pedig tele van a múlt tárgyaival (a hetvenes-nyolcvanas évekből származó autós káryát, Rubik-kockát, Százszorszép bonbonos dobozt és szentképet egyaránt látunk), ahogy különös jelentőségre tesz szert a rég halott anya díszes hajcsatja is..." /Filmhu - Varga Judit/

 

Vass Teréz, a film női főszereplője

Ossza meg ismerőseivel:
Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: