www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.02.06.

FILMEK KIS PÉNZBŐL, NAGY ÖTLETEKKEL


Kisalföld napilapból átvett cikk
„A jubileumi filmszemlén egy új hullámos nemzedék mutatta meg oroszlánkörmeit" – említette Hartyándi Jenő, akire – mint kiderült – Oscar-díjas zsűritagtársa, Zsigmond Vilmos operatőr volt a legnagyobb hatással.

A 40. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrije, hogy a díjakról dönteni tudjon, néhány nap alatt tizennyolc alkotást nézett végig. A rangos grémium győri tagja, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató lapunknak elmondta: feszített tempóban folyt a munka, a legkeményebb az volt, mikor délelőtt tíz órakor beültek a vetítőbe és – rövid ebédszünettől eltekintve – a „széles" vászonról csak este fél tizenegykor vették le ítélő tekintetüket.

 

– Bár különféle gondolkodású, stílusú személyiségekből állt a csapat, mégis az éles viták helyett inkább jó hangulatú szakmai beszélgetések jellemezték a munkánkat. A fődíjas alkotásban például teljesen egyetértettünk – említette Hartyándi Jenő, aki szerint az „erősen közepes fölötti" mezőnyben az új hullámos nemzedék mutatta meg, illetve be oroszlánkörmeit.

A Mediawave fesztiváligazgatójának legnagyobb élményt a zsűriben Zsigmond Vilmossal való találkozás, beszélgetés jelentette.

Az Oscar-díjas operatőrlegenda „kölcsönadott" mondata „nagy igazságként" ragadt meg emlékezetében: a nagy pénz elkényelmesíti, a kis pénz remekebbnél remekebb ötletekre készteti a filmeseket.

Vagyis: kevés támogatásból is lehet jó filmet forgatni, olyat, amelyben nem a látvány, hanem a mondandó válik hangsúlyos-
sá.

Hartyándi Jenő megemlítette: a filmszemlén tisztelgésként levetítették a két világhírű operatőr, Zsigmond Vilmos és Kovács László barátságáról, a filmművészetre gyakorolt hatásáról készült dokumentumalkotást.

– Örömmel tapasztaltam, hogy a Győri Filmalap a megszületése óta eltelt rövid idő alatt helyet talált magának a szakmai körökben. Fiatal filmesek kerestek meg ötleteikkel, illetve érdeklődtek az új támogatási lehetőségekről. Talán ők lesznek azok, akik a tervezett igazi nagyprodukció, az első győri film megvalósítói, alkotói lesznek.
 

Gülch Csaba 
 

 

A 40. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrije

Ossza meg ismerőseivel:
Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: