www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.01.31.

HARTYÁNDI JENŐ A FILMSZEMLE ZSŰRIJÉBEN


Kisalföldből átvett hír...

Győr–Budapest - A 40. Magyar Filmszemle zsűrijébe felkérték Hartyándi Jenőt. Az ismert győri rendező, operatőr szerint a megtiszteltetés elsősorban a Mediawave-nek és a nemrégiben létrejött regionális filmalapnak, vagyis a „vidéki szakmának" szólt.
Budapesten január 27-én kezdődik a 40. Magyar Filmszemle, amelyre 334 alkotást neveztek. Az előzsűri döntése alapján a versenyprogramba ebből a gazdag kínálatból 18 játék-, 30 kisjáték-, 31 dokumentum-, 12 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilm, összesen 100 mű került. A szemle nagyjátékfilmes zsűrijébe Hartyándi Jenőt is meghívták – egyébként a győri filmes szakember már az előválogatásban is részt vett –, aki Mészáros Márta filmrendező, Ragályi Elemér és Zsigmond Vilmos operatőr és Tolvaly Ferenc filmrendező, író társaságában dönt a díjazott alkotásokról.
 

– A fővárosközpontú magyar filmgyártást ismerve meglepett a felkérés, ami szerintem nem is annyira személyemnek, mint inkább a Mediawave sikereinek és a nemrégiben létrehozott Győri Filmalapnak, vagyis a vidéki szakmának, a lendületes regionális kezdeményezéseknek szól – nyilatkozta lapunknak az ismert rendező, operatőr, a nemzetközi fényírófesztivál művészeti igazgatója.


Hartyándi Jenő győri rendező, operatőr az első vidéki tagja a filmszemle zsűrijének. Fotó: Krizsán Csaba

Hartyándi Jenő a kortárs magyar filmkínálatról megjegyezte: néhány éve a korábbi időszaktól szellemiségében teljesen eltérő rendezőnemzedék jelentkezett. Jeles képviselői részben a filmművészeti egyetem már legendássá vált Simó-osztályából kerültek ki. Mostanra nyomukban ott az a következő fiatal társaság, akik közül már jó néhányan szerepelnek az idei filmszemle versenyprogramjában.

– Mellettük jobbnál jobb alkotásokkal jelen vannak a független filmesek is, sajátos hangsúllyal, sajátos üzenetekkel színesítik, gazdagítják a kínálatot. Megjegyzem, a filmkészítés – legyen az közönség- vagy művészfilm – nagyon sérülékeny szellemi „vállalkozás". Igazából a rendező egyedül kevés, a film, az eredeti szándék sikere – akár a moziban, akár a filmszemlén – attól az ötven-száz embertől, attól a közösségtől függ, akik a „gyártásban" részt vesznek.
 

 

Gülch Csaba

 

 

Ossza meg ismerőseivel:
Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: