www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.01.03.

(FILM)ALAP, AMELYRE ÉPÍTENI LEHET


 

Kisalföldből átvett cikk...

Győr - Unikumnak számító filmválogatással, látványos-hangulatos zenés produkciókkal mutatkozott be tegnap a Győri Filmalap és filmarchívuma.
Európában több mint százötven regionális filmalap létezik, amely munkahelyteremtő beruházásokkal, művészeti, képzési és finanszírozási lehetőségekkel gyarapítja az adott térséget. Hazánkban Győrött – az önkormányzat támogatásával – alakult az első, amelyet tegnap a Richter Teremben, látványos gálán mutattak be a nagyközönségnek.
 

– Városunk hosszú távon nyerni fog a filmalap tevékenységével, amelynek a művészeti eredmények mellett várhatóan gazdaságfejlesztő és -élénkítő hatása is lehet – vélekedett lapunknak Ottófi Rudolf alpolgármester. – Nyerni fog azért is, mert piacképes képzést biztosít a helyi fiataloknak és még vonzóbbá teheti Győrt, illetve a térséget. A megyeszékhely adottságai, a filmes produkciókhoz nyújtható kiváló helyszínei, művészei, az egyetem szellemi tőkéje mind-mind garanciát jelentenek arra, hogy a filmalap segítségével megvalósulhatnak terveink.

További képekért kattintson ide! - Fotók: Krizsán Csaba

Durst György producer, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: a filmalap hosszú távú befektetés, nem szabad „túlzó várakozással" azonnal eredményeket várni.

– Az első évek ahhoz szükségesek, hogy megerősödjön az alap és elkezdődjön az építkezés. Aztán ha híre szalad, ha kisebb-nagyobb befektetők fantáziát látnak a támogatásában és lesznek a filmalap mögött pályázható források, akkor kezd el működni az egész, akkor csábíthatók majd produkciók a térségbe, akkor lehet segíteni a régiós filmesek munkáját is.

A regionális filmalap archívumával kapcsolatban Bana József, a városi levéltár igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a Győri Városi TV több mint másfél évtizednyi anyagát – többnyire profi hordozókon – őrzik az intézményben.

– Az archívum jelentősége nemcsak az anyag mennyiségében, hanem az értékmentésben és az értékőrzésben rejlik. Vagyis: jóval több, mint egyszerű videotár, hiszen katalógusában, az eseménytudósítások mellett – többek között – Borsos Miklóssal és Galgóczi Erzsébettel készült, kultúr- és várostörténeti unikumnak számító interjúk is szerepelnek.
 

 

Gülch Csaba

Ossza meg ismerőseivel:

|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: