www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2009.02.13.

FILMET FORGATNAK A RÉGI BÖRTÖNBEN


Kisalföldből átvett írás...

Győr - Tavaly nyáron merült fel annak a kisjátékfilmnek az ötlete, amit a hétvégén győri színészekkel a városi levéltár pincéjében és a Kazinczy-gimnázium udvarán forgatnak. A kész alkotást a Mediawave nyitóceremóniáján már láthatja a közönség.
 

A forgatás előtti munkamegbeszélést a stáb tagjai pénteken tartották a Rómer-házban.

Fotó: Krizsán Csaba
 

Számos sikeres fotós és filmes alkotás született a nemzetközi fényírófesztivál, a „Mediawave gyermeke"-ként emlegetett Passport Control műhelyében. Néhány alkalommal tanárként résztvett a munkában Antal Attila szabadkai színházi és filmrendező is, aki ismerve Győrt, a Győri Filmalap kínálta lehetőségeket, a folyók városában forgat.

– A kisjátékfilmem háborús történet, amely bármikor és bárhol megtörténhet. Hadifoglyokról szól, akik kivégzésük előtt még kapnak egy döntést kívánó feladatot. Győri színészekkel, győri helyszínen, a városi levéltár pincéjében és a Kazinczy-gimnázium udvarán zajlik majd a forgatás – nyilatkozta lapunknak a rendező.

Az egyik felkért szereplő Ungvári István, aki a nem éppen rokonszenves rabtartó tisztet alakítja.

– Régi mondás, hogy rossz szerep nincs, csak gyenge színész. El kell játszanom, arra a néhány napra a gonosz, az aljas bőrébe kell bújnom – vélekedett a Győri Nemzeti Színház művésze.

A levéltár épülete hajdan a városháza volt. Pincebörtönében töltötte élete utolsó napjait a XVIII. században Géczy Julianna, a híres „lőcsei fehér asszony", akinek történetét Jókai Mór regényben dolgozta fel. Bana József, a levéltár igazgatója szerint igazi unikum, ahogy a régi cellák eredeti állapotukban, teljes épségben megmaradtak. Ideális helyszínül szolgálnak az ilyen filmekhez.

Gazsó Zsuzsanna, a készülő film gyártásvezetője úttörő kezdetnek ítéli Antal Attila vállalkozását. Olyan ígéretes, példaadó indulásnak, amely a helyi lehetőségeket (például világítás, technika, kellékek, jelmezek), adottságokat (helyszín) kihasználva, kis költségvetésből – pár százezer forint – piacképes alkotással rukkol elő. A tervek szerint a kisjátékfilmet az idei Mediawave nyitóceremóniáján már láthatja a közönség.

 

Gülch Csaba


Defektes szkeccsfilmek

A Győri Filmalap újabb filmforgatókönyv-pályázatot hirdet „Defekt" címmel. Az ötletgazda Szőke András „találmánya", hogy humoros szkeccsekből, több, egymástól látszólag különböző, mégis összefüggő kis részletből készüljön el az első győri játékfilm.

 

Ossza meg ismerőseivel:
Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: