www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

2011.04.10.

A MEDIAWAVE 2011 FESZTIVÁL NEMZETKÖZI FILMPROGRAMJÁRÓL


Az idei - "TEREMTŐ NŐ", illetve "VESZÉLYEZTETETT (mű)FAJOK" tematikákkal tarkított - fesztiválra 1276 filmnevezés érkezett 85 országból, ebből az előzsűri 73 filmet válogatott a fesztivál rendkívül színes verseny-palettájába (9 játékfilm - 17 kisjátékfilm - 24 animációs film - 9 kísérleti film - 14 dokumentumfilm). A magyar filmeket nemzetközi szakemberek válogatták. A válogatás eredménye filmrészletekkel itt látható!

A nagyjátékfilmek közt szerepel Isabelle Hupert legújabb filmje, a 'Különleges bánásmód', melyben a francia színésznő ismét a jellemábrázolások mesterének bizonyul. Ezúttal luxus prostituáltat alakít, és igazán különleges bánásmódban részesíti pácienseit. A tavalyi, illetve idei nagy fesztiválok sokszoros díjnyertese, közönségdíjasa, a 'Testvér' arra a kérdésre keres választ, hogy a kemény venezuelai valóságban létezik-e út a sztárfocisták világába egy hétköznapi testvérpár számára.

 

A játék- és kisjátékfilmek többsége jól ábrázolja a TERMETŐ NŐ-t, azaz a nők sokszínű, központi szerepét a társadalom civil és hivatalos szférájában. Anyaként, szeretőként, alkotóként…

 

A legnagyobb filmszámmal jelen lévő animációs filmverseny a klasszikus mese formától a szürreális világmegformálásig 24 színt villant fel  a jelenből.

 

A dokumentumfilmek idén is kihagyhatatlannak bizonyulnak. Sokak számára ismeretlen helyzetekbe, sorsokba, helyekre engednek bepillantást. Találkozhatunk száműzött szamaritánussal, roma zenészekből és DJ-ből álló drum&base bandával, sztárból drogos prostituálttá vált énekessel, és megtudhatjuk a felrobbant 56-os gulyáságyú melléktermékeként, hogy mennyi hozzávalóból kell ételt készíteni egy második világháborús hadsereg számára. De neves filmrendezőink mesélnek el nem készült filmjeikről, vagy megismerhetjük a meglehetősen szatirikus „kis román Dacia” történetét, továbbá a kirgiz jakpásztorok életét.

 

A versenyprogram mellett nemzetközi panoráma programot is vetítünk, mely egyrészt áll a nevezések alapján különböző szempontok szerint válogatott, főként európai filmekből, másrészt pedig 'Belső világok' címmel bemutatunk olyan alkotásokat, melyek hűen tükrözik a különböző - főként a keleti, iráni - kultúrák, szubkultúrák - mai helyzetét, melyek sem nem kategorizálnak, sem nem 'megrendelésre' készültek, hanem pusztán a mindennapi életet mutatják be a maga realitásában.

 

Mentsük meg a közösségi moziélményt! Beszélgessünk a filmekről, találkozzunk a filmek rendezőivel, kóstoljunk bort a vetítések után, randevúzzunk a sötétben. Vagy egyszerűen nézzünk jó filmeket EGYÜTT!

Szeretettel várunk mindenkit a MEDIAWAVE fesztivál vetítéseire június 2-11 között Szombathelyen, az Agora filmszínházban.

Addig is a programról a weboldalunkon részletes információkat kaphattok fotókkal, filmrészletekkel!

Ossza meg ismerőseivel:

|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: