www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

MAGUNKRÓL

 

A közhasznú minősítésű győri MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány - a Magyar Mozgókép Közalapítvány felkérésére, Győr Város Önkormányzatának megbízásából, annak támogatásával és együttműködésével, országos elsőként – 2008 júliusában elindította a GYŐRI FILMALAP szervezetépítését, a város és a térség potenciálfelmérő tevékenységét.

A GYŐRI FILMALAP elsődleges céljai vázlatosan:
    - a régió film és televíziós gyártásának megteremtése, segítése, koordinálása;
    - a régió vizuális oktatási potenciáljának koordinálása, segítése; 
    - regionális filmarchívum kezdeményezése a televíziók filmellátása érdekében; 
    - regionális filmszakmai konferenciák, fesztiválok koordinálása, támogatása.

A projekt célja, hogy feltérképezze és koordinálja a város és a régió film-, televíziós- és médiapotenciálját, a befektetői és szakmai szereplők egymásra találását, segítve ezzel a film-, televízió- és médiaipar helyi megtelepülését, forrásteremtését, valamint a szakmai és az azzal szorosan összefüggő oktatási hátterek kialakulását.
Az elkészült filmek, műsorok televíziós, illetve internetes és egyéb média hasznosításának segítése, valamint a filmművészet bemutatását célzó rendezvények, versenyek, fesztiválok összefogása, időbeni átláthatóvá tétele is a GYŐRI FILMALAP közfeladata.
A projekt közcélú tevékenysége elsősorban arra irányul, hogy felkeltse a város és régió iránt a jelenleg 95%-ban Budapest központú film- és médiaipar figyelmét és egyre emelkedő hányadban a régióba vonzza. (2007 évben közel 60 milliárd forint (!!!) mozdult meg a magyar médiaiparban, részben magyar, részben nemzetközi vonatkozásban /külföldi filmek forgatása/!!!)
A GYŐRI FILMALAP célja, hogy a filmipari tevékenység mind nagyobb mértékű vonzásával, első időben ideiglenes, majd egyre állandóbb munkaalkalmakat teremtsen a város és térség különböző szakemberei, előadóművészei, iparosai számára.
Egy filmforgatás rendkívül széleskörű szakmai kört mozgathat meg: a helyi színészeken túl képzőművészeket (díszlet, design), írókat, zeneszerzőket, muzsikusokat, világosítókat, technikai szakembereket, fodrászokat, sminkeseket, szállítókat, szállásadókat, éttermeket és egyéb speciális szakmákat (bőrös, szabó, stb.), amelyeket sokáig lehetne sorolni.
A filmforgatások jelenléte egyértelműen idegenforgalmi vonzásnövelő tényező is, mint más – filmforgatások által érintett – városok és régiók esetében ez jól kimutatható. Tehát további, másodlagos gazdaságfejlesztő és élénkítő hatással bírhat.
A GYŐRI FILMALAP egy közcélú koordináló munkacsoport a film- és médiaipar különböző tevékenységeinek győri letelepítésére, kvalitásos szakembergárda módszeres képzésére és egyéb kulturális, valamint a helyi film és televíziós értékek összegyűjtésére és publikálására. Fontos cél „Győr város vizuális emlékezeté”-nek feldolgozása!, amelyhez remélhetőleg a régió más film és televíziós archívumai is csatlakoznak. Így létrejöhet egy egyedi, regionális kitekintésű filmarchívum.
A GYŐRI FILMALAP ezen célokat helyi, régiós és nemzetközi partnerek és befektetők bevonásával, uniós nemzetközi régiós pályázatok beadásával szándékozik megvalósítani, évente emelkedő, építkező színvonallal.

Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:
Puskás Lilla 2010.06.06. 02:32
Tisztelt Győri Filmalap Munkacsoport Tagjai!

Fiatal filmkedvelők nevében keresem meg Önöket, szeretném a segítségüket kérni abban, hogy az általunk képviselt ,,Helyzetek és gyakorlatok" projektről minél több filmkedvelő értesülhessen és az érdeklődőkhöz eljutasson a győri vetítéseink híre. Írtam egy cikket, amelyben összegyűjtöttem az ezzel kapcsolatos fontosabb gondolatokat. Arra kérem Önöket, hogy amennyiben lehetőségük van rá -akár szerkesztett, akár rövidített formában- tegyék közzé a honlapjukon!

Tisztelettel és köszönettel,
Puskás Lilla
ELTE-BTK filmtörténet szakos hallgató
A zenekar látogatása c. filmet forgalmazó Chet Baker Crew tagja
http://bandsvisit.blog.hu

,,Helyzetek és gyakorlatok fesztivál: Amatőr forgalmazók összefogása a hazai művészmozikért


Lelkes fiatalok készülnek arra, hogy megmutassák: az internet, a közösségi oldalak korában hatalmas kiadások nélkül is lehet közönséget toborozni kulturális programokra. A Helyzetek és gyakorlatok c. projekt keretében filmkedvelőkből álló amatőr csapatok kezdtek az ún. művészfilmek alternatív népszerűsítésébe, hogy megmentsék a válságban lévő kis mozikat.

Köztudott, hogy az elmúlt években jelentősen visszaesett hazánkban a moziba járók száma. Az internetes fájlcserélés népszerűvé válásával a filmnézés közösségi élményből egyre inkább elszigetelt hobbivá válik, ami a kis mozikat végveszélybe sodorja. Erre a komoly problémára dolgozott ki a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet és a Port.hu egy megoldási javaslatot, amelynek a Helyzetek és gyakorlatok projekt lett a főpróbája. Kiválasztottak tíz olyan, külföldi fesztiválokon sokszorosan díjazott filmet, amelyek mindegyike a tolerancia fontosságára hívja fel a figyelmet, így fontos értéket képvisel. Megkértek fiatalokat, hogy saját ötleteik alapján toborozzanak rájuk nézőket. Így aztán a frissen alakult csapatok neki is láttak a népszerűsítésnek, használva az internet nyújtotta lehetőségeket, a közösségi oldalakat, emailek tucatjait küldték el, mozgósították baráti körüket, feltűnést keltettek az utcán a filmek szereplőinek beöltözve, beszélgetéseket, koncerteket és más kísérőprogramokat szerveztek a vetítések mellé. A projekt résztvevői azt remélik, hogy ezekkel a módszerekkel sikerül újra ,,divatba hozniuk” a moziba járást.

A forgalmazó csapatok tagjai elsősorban a vidéki mozik helyzetéért aggódva úgy döntöttek, hogy minden olyan városban elérhetővé teszik a filmjeiket, amelyben adottak a vetítés technikai feltételei. Így a következő alkalommal Győrben, a Hrabal moziban lesz látható a Helyzetek és gyakorlatok projekt négy filmje június 11-14. között. A közönség számára ezidáig ismeretlen alkotások mellett vetítésre kerül a Mediawave2010 fesztivál fődíját elnyerő A másik oldal/Túlparton c. film is!

A vetítési időpontok a következők:
06.11. péntek 20.15 Leo kéglije (Uruguay-Argentína)
06.12. szombat 20.15 Túlparton = A másik oldal (Grúzia)-A Mediawave2010 fődíjasa!
06.13. vasárnap 20.15 A zenekar látogatása (Izrael)
06.14. hétfő 20.15 A beszélő titkai (Franciaország)

A 4 film 4 különböző kultúrkör 4 különböző problémáját mutatja be, a közönség számára könnyen megérthető és átélhető formában. A Leo kéglije egy huszonéves fiú története, aki lassanként ébred rá arra, hogy saját neméhez vonzódik, de apránként sikerül elfogadnia önmagát, A másik oldal a tizenkét éves Tedo története, aki édesapja keresésére indul a háború sújtotta Grúziában, A zenekar látogatása Izraelben eltévedő egyiptomi zenészek különös éjszakáját mutatja be az őket befogadó helyi civilek körében, A beszélő titkai pedig három élettörténetet mutat be, amelyek látszólag különállóak, de egy börtön beszélőjében mégis keresztezik egymást. A 4 film mindegyike olyan kulturális értéket képvisel, amelyet a forgalmazó csapatok érdemesnek tartanak arra, hogy a győri közönség számára is elérhetővé váljanak. Szeretettel várnak a vetítésre mindenkit, aki érdeklődik a kulturális programok iránt és aki szívén viseli a hazai mozik sorsát!"


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: