www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

FILMGYÁRTÁS :: HELYSZÍNI SZEMLE :: SZIGETKÖZ

Szigetközi Tájvédelmi Körzet

 

Azt mondják, a legkápráztatóbb, és lelki-szellemi szempontból a legmélyebb tájak alapvetően kétfélék: vagy azok, amelyeknél több táj találkozása a határjelenségek, áthallások, átszineződések sokaságát hozza létre, vagy éppen ellenkezőleg, amikor egy táj minden dimenzióját egyetlen tulajdonság szövi át (pl. magashegyek, szikesek stb.). A Szigetköz ez utóbbiba tartozik: még ha nem is látható mindenütt víz, jelenléte mindenütt érezhető – a levegő illatában, a hajnali párában, a nyári napsütésben zsongó életben.

 

A Szigetköz a honfoglalás kora előtt már lakott terület volt. Évszázadokon át a magasabb, árvízmentes részek irtásaira települt a szigetközi ember, akit életmódja, tevékenysége a vízhez kötött. A legjellemzőbb foglalkozások a halász, a pákász, a csíkász, a madarász, a favágó volt, de az erdőkben és a szigeteken komoly állattartás is folyt, szigetről szigetre úsztatva a marhát és a makkoltatott sertést. Mindezeken túl azonban a Szigetközben sokáig élt egy Magyarországon felettébb ritka – és a hóbortos kísérletezők által máig fenntartott – foglalatosság: az aranymosás. Az Alpok palarétegeiből meglehetős mennyiségű kimosott arany ülepedett ki a Szigetközben, amiről a kísérletező kedvű ember kis türelemmel máig meggyőződhet.
A Szigetköz falvaiban több helyen látható még a népi építészet egy-egy emléke és a barokk, klasszicista templom- és kastélyépítészet szép példái is megtalálhatók.

 

A Duna szigetközi szakaszának faunája szintén érdekességek sokaságát rejti. A folyónak ebben a szakaszában több mint ötven halfaj jelenlétét sikerült kimutatni, közöttük egyaránt előfordul jellegzetes hegyvidéki (pl. szivárványos pisztráng) és a lassú, pangó vizekre jellemző (pl. réti csík) faj is.
A madárvilág elképesztően gazdag, a terület vízimadarak, kisénekesek, és ritka ragadozók sokaságának nyújt életlehetőséget – több mint kétszáz madárfaj él és költ a Szigetközben. A Szigetközben több helyen is található kisebb-nagyobb gémtelep (szürke és vörös gémmel, törpegémmel, kis- és nagy kócsaggal, bakcsóval), a rejtettebb részeken fekete gólya fészkel, a vizeken több récefajt (cigány-, böjti-, kanalas és tőkes récét) látni.
A vadmacska, vidra mellett az állatvilág jelenleg legféltettebb tagja az ismét fel-feltünedező hód.

Amennyiben szeretné, ha bármilyen ide kapcsolódó esemény/hely/cég/fotó/információ felkerülne erre az oldalra, kérjük, jelezze nekünk az alábbi mezőben. Kérjük, minél részletesebben és pontosabban adja meg a feltüntetni kívánt adatokat!
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: