www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS FILMALAP MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány
Keresés

HÍREK

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 »
2009.02.06.

FILMEK KIS PÉNZBŐL, NAGY ÖTLETEKKEL


Kisalföld napilapból átvett cikk
„A jubileumi filmszemlén egy új hullámos nemzedék mutatta meg oroszlánkörmeit" – említette Hartyándi Jenő, akire – mint kiderült – Oscar-díjas zsűritagtársa, Zsigmond Vilmos operatőr volt a legnagyobb hatással.

A 40. Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrije, hogy a díjakról dönteni tudjon, néhány nap alatt tizennyolc alkotást nézett végig. A rangos grémium győri tagja, Hartyándi Jenő fesztiváligazgató lapunknak elmondta: feszített tempóban folyt a munka, a legkeményebb az volt, mikor délelőtt tíz órakor beültek a vetítőbe és – rövid ebédszünettől eltekintve – a „széles" vászonról csak este fél tizenegykor vették le ítélő tekintetüket.

 

2009.02.06.

EREDMÉNYHIRDETÉS - GYŐRI FILMALAP SZINOPSZIS, FILMNOVELLA, FORGATÓKÖNYV PÁLYÁZAT JÁTÉKFILM KATEGÓRIÁJÁBAN


A 40. Magyar Filmszemle keretében tartott sajtótájékoztatón jelentette be Győri Filmalap az általa kiírt első szinopszis, filmnovella és forgatókönyv pályázat játékfilmes szekciójának díjazottjait.
A beküldött 23 játékfilmterv közül az értékelő zsűri Szalay Péter filmrendező HATÁRESET című forgatókönyvét díjazta. A filmterv a soproni határnyitás és időkörnyezetének NDK-s és NSZK-s eseményeit dolgozza fel, amely témában a szerző évek óta alapos előmunkálatokat végzett (dokumentumfilm és pilótfilm). Különdíjban részesült Buzás Mihály filmrendező CSILLAGOS ÉG című treatmentje, amely egy kis falu, titkos holdra szállási terveit járja körül, szatirikus formában. A díjakat Dr. Ottófi Rudolf, Győr város alpolgármestere adta át és mondott köszöntőt a magyar filmszakma és sajtó képviselői számára.

 

 

2009.02.05.

A LEGEK KÖZÖTT A FILMSZEMLÉN


Kisalföldből átvett cikk...

Nem mindennapi sikert ért el Ubrankovics Júlia, soproni származású színésznő, aki tavalyelőtt végzett a filmművészeti egyetemen: a Magyar Filmszemle zsűrije – harmincegy nagyjátékfilm szereplői közül – a legjobb színésznőnek járó díjat adományozta számára, Bacsó Péter „Majdnem szűz" című filmje főszerepében nyújtott alakításáért.
 

2009.02.04.

A 40. MAGYAR FILMSZEMLE DÍJAZOTTJAI


A 40. Magyar Filmszemle zsűrijének - köztük Hartyándi Jenő,  a MEDIAWAVE Fesztivál igazgatója és a Győri Filmalap munkatársa - döntése alapján a fődíjas az első filmes Mátyássy Áron Utolsó idők című filmje.

2009.02.03.

NE SZÓLJ SZÁM... - a játékfilmes zsűri nyilvános értékelése


Gorácz Anikó

film.hu-ból átvett tudósítás...
A mesebeli lány mintájára a játékfilmes zsűri úgy értékelte a jubileumi Szemle játékfilmjeit, hogy nem értékelte őket - végeredményben azért kiderült, melyik zsűritagnak mi tetszett, mit értékelt és mit hiányolt az idei mezőnyből, és hogy ezek a vélemények sokszor homlokegyenest ütköztek egymással. 
 

 

 

A zsűri: Hartyándi Jenő, Ragályi Elemér, Tolvaly Ferenc, Zsigmond Vilmos, Mészáros Márta

2009.02.02.

A VIDÉKI VÁROSOK IS FONTOS HELYET FOGLALJANAK EL A MŰVELŐDÉS TERÉN! - a Filmszemléről jelentjük


MONITOR MAGAZIN-ból átvett anyag...

2008 júliusában jött létre Győrben az első magyarországi regionális filmalap, az induláshoz a város önkormányzata nyújtott támogatást, a jövőben pedig az évi költségvetésből biztosít majd financiális hátteret.

Európában több mint száz regionális filmalap működik, amelyek a régiós, központi körzetekben létrejött nemzeti filmgyártást segítik. Hazánkban a Győri Filmalap az első ilyen kezdeményezés, amely nem üzleti vállalkozás, hanem egy közcélú koordináló munkacsoport- mondta nyitóbeszédében Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi elnöke.
 

2009.02.02.

MÁRCIUSBAN MEGNYÍLIK A GYŐRI FILMALAP ARCHÍVUMA


Kultúrpart/ MTI (átvett hír)

Márciusban nyílik meg a Győri Filmalap archívuma: a jelenleg 20 ezer videokazettát tartalmazó gyűjteményt a kutatás és az oktatás szolgálatába állítják. A Győri Filmalap további céljai közé tartozik a regionális filmgyártás előmozdítása, valamint különféle filmes rendezvények szerevezése mondta el Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztivál igazgatója vasárnap Budapesten, a 40. Magyar Filmszemlén tartott sajtótájékoztatón.

2009.02.01.

FILMKOCKÁK EGY ÉLETMŰBŐL


Kisalföldből átvett cikk

A Magyar Filmszemle életműdíját Szilágyi István a Győri Nemzeti Színház művésze vehette át a szakma és a közönség elismerése közepette. Sokan mondják, már régen megérdemelte volna, hiszen jellegzetes arcát több mint százötven magyar filmben láthattuk, és alakításai – ha kis szerepek is voltak – megmaradtak a nézők emlékezetében.

2009.02.01.

A GYŐRI FILMALAP BEMUTATKOZÁSA A MAGYAR FILMSZEMLÉN


 

Győri Filmalap, Pályázat, Passport Control, Mediawave

a magyar.film.hu-ról átvett hír...

2009. február 01. 19:44; beszámoló
Gorácz Anikó

Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumának elnöke bevezetőjében elmondta, Európában 100-150 regionális filmalap működik, amelyek jelentősen kiszélesítik az egyes nemzeti filmgyártások anyagi lehetőségeit. Ezek mintájára alakult meg a Győri Filmalap, mely Győr város önkormányzatának segítségével jött létre. A tavaly december elsejei nyitó gálaesten bemutatkozott az eleddig egyetlen működő magyarországi Filmalap, ami akkor már eredményeket is fel tudott mutatni. A Város-Film-Emlékezet gálaesten filmekkel mutatták meg, hogyan képzelik a vizuális emlékezet megőrzését.

 

2009.01.31.

HARTYÁNDI JENŐ A FILMSZEMLE ZSŰRIJÉBEN


Kisalföldből átvett hír...

Győr–Budapest - A 40. Magyar Filmszemle zsűrijébe felkérték Hartyándi Jenőt. Az ismert győri rendező, operatőr szerint a megtiszteltetés elsősorban a Mediawave-nek és a nemrégiben létrejött regionális filmalapnak, vagyis a „vidéki szakmának" szólt.
Budapesten január 27-én kezdődik a 40. Magyar Filmszemle, amelyre 334 alkotást neveztek. Az előzsűri döntése alapján a versenyprogramba ebből a gazdag kínálatból 18 játék-, 30 kisjáték-, 31 dokumentum-, 12 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilm, összesen 100 mű került. A szemle nagyjátékfilmes zsűrijébe Hartyándi Jenőt is meghívták – egyébként a győri filmes szakember már az előválogatásban is részt vett –, aki Mészáros Márta filmrendező, Ragályi Elemér és Zsigmond Vilmos operatőr és Tolvaly Ferenc filmrendező, író társaságában dönt a díjazott alkotásokról.
 

« 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 »

|
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése: